top of page

תחומי עיסוק

מקרקעין

הסכמי מכר מקבלן, דירה יד שניה, מגרש, הסכמי שיתוף

תחום המקרקעין הינו מורכב ומסובך הטומן בחובו היבטים משפטיים הן מבחינת תחום המיסוי והן מבחינה דיני מקרקעין והחוזים.

בהסכמי קבלן יש להיזהר מכך שההסכם עלול להיות חד-צדדי ומקפח את הרוכש, שכמעט ואינו משתתף בניסוח המסמך.  כמו כן, הטעות הרווחת בקרב הציבור, לפיה הרוכשים סבורים כי עורך הדין המייצג את הקבלן ואחראי על רישום הזכויות בטאבו בלבד, מייצג גם אותם, ואולם אין כך הדברים. נהפוך הוא, חל איסור עפ"י כללי לשכת עורכי הדין (אתיקה) לפיו אסור לעורך דין המייצג קבלן לייצג רוכש באותה עסקה, וזרת משום ניגוד עניינים.

בהסכם מכר בין אנשים פרטיים יש לשים לב לניסוח הסכם מאוזן, ולהבטחת ושמירת האינטרסים של כל אחד מהצדדים.   כמו כן, יש לבחון את העסקה מבחינת מס בטרם החתימה על ההסכם.  כמובן, שלאחר חתימת ההסכם יש להקפיד על העברת הזכויות בצורה מסודרת מהמוכר לרוכש ברשויות הרלוונטיות.

אי לכך, עליך להצטייד באשת מקצוע מנוסה בתחום, אשר יכולה להוביל אותך בבטחה לתוצאה האולטימטיבית עבורך.

משפחה וירושה

צוואות, הסכמי ממון

צוואה היא כלי המצוי בחוק המאפשר לאדם לצוות מה יעשה עם רכושו, מכל סוג לאחר מותו.

איש אינו יודע את מועד פטירתו אך קיימת לו זכות לתכנן בחייו ומראש מה יעשה ברכושו לאחר מותו.

יש לנסח את הצוואה בזהירות וברגישות, מתוך כוונה שכל רצונו של המצווה יתקיים מבלי לתת פתח ל"מלחמת עולם" של יורשים פוטנציאלים שינסו למצוא פגמים ולתקוף את תוקף הצוואה עד לביטולה, והרי זה אינו רצונו של המצווה.  במקרה שאדם לא הותיר אחריו צוואה אשר תקבע מה יעשה ברכושו לאחר מותו, כל רכושו יחולק על פי חוק הירושה, תשכ"ה – 1965- לפיו יזכו קרוביו של הנפטר- בן/בת זוג, ילדיו, הוריו, אחיו וכו' ברכוש, בהתאם להוראות החוק ולנקבע בהן.

צוואה – מבטאת "חופש לצוות" – זכות המצווה לשנות בכל עת את צוואתו מבלי לבקש הסכמה, אך עדיין יש להקפיד על הפרטים הבאים:

  • לעדכן צוואה בהתאם לשינויים נדרשים – הן באמצעות עריכת צוואה חדשה והן באמצעות עריכת נספח לצוואה קיימת- בהתאם לצורך ולרצון המצווה.

  • לבדוק מוטבים בביטוחים קרנות וקופות.

  • לא לחתום או לערב נהנה בצוואה בזמן עריכתה – מחשש לפסילתה.

  • לבחור אדם עליו אתם סומכים כנאמן או כאפוטרופוס.

  • לחשוב על מינוי אדם במקומו במידה ולא יהיה כשיר או חלילה ילך לעולמו.

  • לדאוג שאחרי מאה ועשרים יהיה קל למצוא את הצוואה שאם לא כן – יחולק העיזבון על פי חוק הירושה.

 

צוואה גוברת על הסכם ממון, ואולם, מה שניתן במסגרת הסכם ממון לבן הזוג, המוריש אינו יכול להורישו כי הוא נגרע מרכושו ואינו שלו עוד.

יתרה מזאת, להבדיל מצוואה, המסדירה את חלוקת הרכוש לאחר מות המוריש, הרי שהסכם ממון מאפשר הפרדה רכושית, חלקית או מלאה, ומסדיר את יחסי הממון בין בני זוג כפי שהם רואים אותם, ומבלי להיות כפופים להסדר הקבוע בחוק בדבר שיתוף הנכסים.

לאור כל זאת, חשוב לציין, כי לצורך שמירה על ההפרדה הרכושית אין די בעריכת הסכם ממון, ובד בבד עם עריכתו, יש לערוך במקביל, צוואה הקובעת מה יעשה ברכוש לאחר מות אחד מבני הזוג.  זאת מכיוון, שהסכם הממון אינו חולש על התקופה שלאחר המוות, כלומר, אדם שלא רצה שיהיו לו שותפים בנכסיו בעודו בחיים, עלול במותו "לקבל" נהנים ושותפים לא רצויים ברכוש שצבר כל ימי חייו.

נזיקין

תאונות דרכים, נזקי גוף

תחילה, חשוב לדעת, שעפ"י חוק פלת"ד (פיצויים לנפגעי תאונות דרכים) שיעור שכר טרחת עורך דין מחושב מסכום הפיצויים, הנפסק לתובע, כלומר שכר הטרחה נקבע עפ"י סכום הפיצוי ומשולם ממנו.  עורך דין הגובה שכר גבוה מהתעריף הקבוע בחוק עובר עבירה אתית.  אלא אם כן נחתם הסכם שכר טרחה שאינו קשור או מותנה בתוצאה.

כמו כן, כל נפגע תאונת דרכים זכאי לפיצוי, בלי להזדקק לשאלת האחריות (מי אשם), ומבררים, ראשית, שאכן מדובר בתאונת דרכים, ואז מיד עוברים לשאלת הנזק ותחשיבו.

בנוסף, יש לציין, שבתאונות דרכים התובע אינו רשאי לצרף לכתב התביעה חוות דעת של מומחה רפואי, וזאת לעומת תביעת נזקי גוף, שאינה נכללת בחוק הפלת"ד, בה חייבים לצרף חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הפגיעה הנטענת בכתב התביעה.  

עבודה

הסכמי עבודה, זכויות סוציאליות, תביעות

מערכת דיני עבודה הינה קוגנטית, כלומר, בלתי ניתנת לוויתור.  לדוגמה, אדם יכול לוותר על החזר נסיעות מול מעבידו, או לעבוד בשכר הנמוך משכר המינימום, ולימים הוא יכול לתבוע את זכויותיו עפ"י חוק, בכפוף כמובן, להתיישנות.

אי לכך, לנושא זכויות עובדים קיימת ערכאה מיוחדת הנקראת "בית דין לעבודה", הדיונים בה מנוהלים על ידי שופט, והכלל הוא, בכפוף לחריגים, שצריך להיות נוכח נציג ציבור מטעם העובדים ונציג ציבור מטעם המעבידים.

לרוב, אנשים אינם מודעים לזכויות הסוציאליות שלהם המגיעות להם עפ"י חוק, ולכן אינם תובעים את זכויותיהם מהמעביד ומפסידים מכך כסף רב המגיע להם.

לדוגמה, אפליה על רקע מגדרי או מצב משפחתי אסורה עפ"י חוק: על מעביר חל איסור לשאול בריאיון לגבי מצב המשפחתי של המועמד/ת לתפקיד, אסור למעביד לפטר אישה בהיריון ובכפוף לסייגים הקבועים בחוק, המעביד מחוייב להשיב את העובדת שיצאה לחופשת לידה, בכפוף לקבוע בחוק.

לאור זאת, מאוד חשוב לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין העוסק בתחום ובקיא בזכויות הסוציאליות ובאופן אכיפתן.

הסכם עבודה בא להוסיף על האמור בחוק, כלומר, בכוחו של הסכם העבודה לשפר את מצבו של העובד ותנאי העסקתו, אך הוא אינו יכול לגרוע מזכויותיו, שכן כאמור, חוקי העבודה הינם חוקים קוגנטיים (אינם ניתנים להתניה).  

בהקשר זה יאמר, כי בתחומי עיסוק שונים, מבקשים המעסיקים להחתים את העובד על תקופת צינון בה לא יוכל לעסוק בתחום המקצועי בו עסק אצל מעבידו, מסיבות של סודיות, תחרות בשוק וחשש מפגיעה בזכויות יוצרים, בעיקר בענפי ההי-טק, ההנדסה והפיתוח.  כאשר עובד חותם על סעיף מסוג זה, מומלץ לו להתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום, אשר יבחן את חוקיות ההתניה, יסביר לו את משמעותה ואת השלכותיה הכלכליות, אשר חייבות לבוא לידי ביטוי בהסכם העבודה, וזאת על מנת שהעובד לא ימצא עצמו ללא הכנסה עת מסתיימים יחסי העבודה בין הצדדים.

bottom of page